Telenor gir opp IPTV på DSL

Etter å ha testet IPTV på VDSL i 2011 har Telenor bestemt seg for at de ikke vil lansere noe kommersielt TV-tilbud til DSL-kunder.

Publisert

Telenor har jobbet lenge med ideen om å levere triple play, Internett, TV og telefoni over kobberkablene sine. Mest omtalt er kanskje pilottesten med TV over DSL i Rogaland rundt årtusenskiftet, forøvrig et prosjekt som ble ledet av nåværende Altibox-sjef Leif Ims. 

Siden den gang har Telenor en rekke ganger sagt at de var på nippet til å komme med et IPTV-tilbud over DSL, men nå er avgjørelsen tatt om å ikke gjøre dette til et kommersielt produkt. 

Både og i tilbakemeldingene

- Vi har hatt en pilot med IPTV over VDSL i 2011. Det vi ser nå er at vi kommer ikke til å lansere et slikt tilbud. Vi har hatt kunder i pilotprosjektet som sier det har fungert suverent, og andre som ikke er så fornøyd. Det handler om båndbreddebegrensningene for produktet. Ett av problemene er at det fort blir dårlig brukeropplevelse når flere vil se TV samtidig over kobberen, sier produktdirektør Olav Urnes i Telenor Norge.

- Vi kommer nå til å rendyrke TV på fiber og koaksialkabler. Det betyr at tjenestene vi vil levere over DSL er 2-play: telefoni og Internett, sier han og legger til at kundene selvsagt kan benytte tjenester fra Telenors "over the top"-selskap Comoyo, som foreløpig leier ut film og TV-serier over Internett. Dette selskapet vil helt sikkert komme med ytterligere Internett-baserte tjenester seinere. 

- OTT-tjenester blir viktige for kundene. Comoyo er vår satsing på innholdstjenester over Internett, sa Urnes i et foredrag arrangert av Tekna under Kursdagene i Trondheim. 

DSL fortsatt viktig

Selv om både Urnes og sjefen hans, Telenor Norge-leder Berit Svenden har slått fast at de vil bli langt mer aggressive på fiber til hjemmet i årene som kommer, er det ikke “game over” for DSL og kobberkablene riktig ennå. 

- DSL vil fortsatt være viktig for Telenor. Vi har 500.000 kunder i dag og vil vurdere ytterligere investeringer i DSL-nettet. Men det er helt klart at dette blir en balansegang, for DSL-kunder har de siste årene i stigende grad gått over til kabel-tv-nett og fiber. Nedgangen er tydelig for DSL og det er fiber vi satser på. Vi vil nok se på hvor vi kan tilby fiber og investere i DSL-nettet der fiberen er langt unna, sier Urnes til Telecom Revy. 

Han har merket seg utviklingen innen DSL-teknologi de siste årene, som ved hjelp av bruk av støykansellering (vectoring) og sammenslåtte trådpar (bonding) kan gi langt høyere båndbredder og avstander i kobbernettet, men vil vurdere kostnadene ved investeringer i teknologien nøye. 

Powered by Labrador CMS