CTO i Telenor Norge Ingeborg Øftshus gjør nå også Telenors mobilnett ikke bare raskere, men også mye mer robust.
CTO i Telenor Norge Ingeborg Øftshus gjør nå også Telenors mobilnett ikke bare raskere, men også mye mer robust.

250 kommuner får 5G i 2022

Telenor innfører både 5G og de lager et mer robust mobilnett der 80 prosent av bruddene som i dag skjer skal kunne unngås.

Publisert Sist oppdatert

Telenor har nå offentliggjort hvilke byer og tettsteder som får 5G neste år. I 2022 kommer 5G til kommuner i samtlige fylker.

- I løpet av neste år vil det være 5G i 250 kommuner. I flere enn 100 av dem vil innbyggerne virkelig nyte godt av den fantastiske brukeropplevelsen 5G fører til. I tillegg vil inntil 150 kommuner ha enkeltsteder som blir modernisert først og fremst for å gi en skikkelig bredbåndsopplevelse, sier teknologidirektør i Telenor, Ingeborg Øfsthus.

Mer robust nett

- Det siste gjør de ved å lage doble linjer til alle sentraler i transportnetteat – eller mer nøyaktig aggresjonspunkter, på fagspråket Metro Core, fikk vi opplyst på en pressebrifeing om 5G hos Telenor onsdag.

Det er disse sentrale punktene som forsyner basestasjonene – opp til 20 på hvert enkelt punkt. I tillegg er mange basestasjoner forbundet med to slike sentraler slik at om den ene skulle gå ned på grunn av fiberbrudd fungerer nettet likevel som det skal.

Alt i høst lanserer Telenor private (privat Cloud) og Edge Computing som må til for å behandle de enorme datamengdene spesielt næringslivet vil genere når 5G kommer for fullt med lav forsinkelse og mye større hastighet. Ooklas målinger viser at Telenor alt nå i 5G-områder har en snitthastighet ned på 475 Mbps.

Økt ytelse

Telenor har for lengst koblet opp 1000 basestasjoner og utbyggingen går så raskt at alt ved utgangen av neste år vil henimot halvparten av nettet være oppgradert med 5G. 73 prosent av Telenors basestasjoner er alt matet med fiberlinjer. Hvert knutepunkt vil ha 100 Gbps kapasitet. Hver basestasjon minst 10 Gbps.

- 5G åpner for en mengde samfunnskritiske tjenester. Derfor gjør vi nå i tillegg til ren 5G-oppgradering mye for å gjøre nettet mer robust, sa Øftshus.

Som eksempler trakk de fram Jara-piloten, test av digitale briller hos ambulansefolk på Innlandet som gjør at legene på sykehus selv kan se skader på pasienter der de blir hentet. I Midt-Norge tester de ute hjerteovervåkning via nettet.

Dette kartet viser hvilke kommuner som i løpet av 2022 får skikkelig oppgardert 5G-nett fra Telenor.

Powered by Labrador CMS