Vil ny regjering gi økt bredbåndstilskudd?

De rødgrønne vant valget og Jonas Gahr Støre skal danne regjering. Det bør bety økt bredbåndstilskudd før statsbudsjettet for 2022 er ferdigbehandlet. Det haster.

Publisert

Foreløpig er det høyst uklart hvem som vil sitte i den nye regjeringen, men at det er Støre som vil bli statsminister syntes på valgnatten å være sikkert. Både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har alle lovt høyere tilskudd til bredbånd. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i sogar i sine alternative statsbudsjett flere ganger foreslått 500 millioner årlig.

Men…det er skjær i sjøen. Ved regjeringsskifte er det mindre alburom for å endre den avtroppende regjeringens budsjettforslag. Det har skjedd før at gode løfter har måttet vente. Og det er ikke greit hva bredbånd angår. Det er nå tilskuddene trengs. Ikke når kobbernettet er erstattet.

Men…nylig viste en undersøkelse at mange distriktskommuner setter bredbånd som nest viktigst etter arbeidsplasser. 18 næringsorganisasjoner inkluder NHO og IKT Norge og Telenor har alle krevd en milliard i tilskudd årlig i de fem neste årene. Så unisont har slike krav aldri vært i Norge før.

I 2020 investerte norske teleoperatører over 12,6 milliarder kroner – derav 9 milliarder kroner i fast bredbånd.

Den avtroppende regjeringen har lovt 560 millioner kroner i frekvensrabatt til mobiloperatører som kan påvise god mobilbasert bredbåndsdekning i distriktene. Beløpet vil bli effektuert over flere år og det er åpenbart at det er mest Telenor og litt Telia som i praksis kan nyte godt av dette tilskuddet.   

Powered by Labrador CMS