På mandag starter den store 5G-auksjonen

Vil fire bygge landsdekkende 5G i Norge?

På bildet ser dere iallfall at Nkom ser for seg både roboter og 5G i hverdagen.
På bildet ser dere iallfall at Nkom ser for seg både roboter og 5G i hverdagen.

27.mai startet Nkom auksjonen av 2,6 GHz- og 3,6 GHz-båndene. Forberedelsene til auksjonen har skapt stort engasjement, særlig for det nye 5G-båndet 3,6 GHz.

Publisert Sist oppdatert

- Vi håper å få fire budgivere til å by på frekvenser til landsdekkende nettverk. Det er spennende å se om vi får nye aktører som vil delta i auksjonen, sa Nkom-direktør Pål Wien Espen da han åpnet Nkom Agende sist onsdag. Auksjonen er innrettet slik at de verdifulle frekvensressursene blir fordelt på flere aktører, noe som vil gi økt konkurranse i markedet. Det er for eksempel mulig at fire operatører hver kan få 100 MHz båndbredde i det mest attraktive 5G-båndet. Det ville likeavel overraske de f leste om dfet er fire operatører som finner det lønnosmt å bygge landsdekkende nett i Norge. Vi har ennå ikke fått en terje operatør med full dewkning.

Det er spesielt stor interesse knyttet til bruken av 3,6 GHz-båndet, hvor det blant annet er forventet at norsk næringsliv vil hente ut gevinster ved bruk av 5G-teknologi. I auksjonen tildeles også 2,6 GHz-båndet, som er et viktig bånd for 4G, og 5G på sikt.

560 millioner kroner til distriktsutbygging

Gjennom auksjonen legger ekommyndigheten til rette for tidlig utbygging av 5G i Norge. Dette gjør igjen at flere kan få glede av høyhastighetsbredbånd, og at vi raskere når målet om bredbåndsdekning til hele befolkningen. Regjeringen har særlig fokus på distriktsutbygging, og vinnerne i auksjonen kan bruke inntil 560 millioner kroner av auksjonsprisen til å bygge ut raskt trådløst bredbånd i distriktene.

Tilrettelegge for norsk industri

Regjeringen har besluttet at innehavere av frekvenstillatelser i 3,6 GHz-båndet skal imøtekomme forespørsler fra industri og andre virksomheter, for å bidra til at de kan få etablert lokale 5G-nett og tjenester, enten igjennom tilbud av tilpassede tjenester eller igjennom leie av spektrum.

Flere muligheter for lokale og private nett

Parallelt med publiseringen av endelige auksjonsregler og vilkår i tillatelsene, har Nkom publisert en høring av tillatelsesordning for tildelingen av frekvensressurser til bruk for lokale og private 5G-nett i 3,8-4,2 GHz-båndet.

Nettmøte med resultater fra auksjonen

Nkom vil presentere resultatet av auksjonen i et nettmøte når auksjonen er ferdig. Dato og klokkeslett for nettmøtet offentliggjøres så snart dette er klart, og nettmøtet planlegges gjennomført så tett opp til auksjonsslutt som mulig.

For å delta på informasjonsmøtet må du melde deg på, og du får tilsendt Teamslenke og innkalling så snart dato og klokkeslett er klart.

Påmeldingslenke

Powered by Labrador CMS