Telenor IPTV til alle

Telenor jobber for å tilby sin IPTV-portal til kunder utenfor eget nett. Samtidig lager de en app som gir folk med Samsung-tv webtv-portalen rett i apparatet.

Publisert

Telenors bredbåndskunder har den siste tida hatt tilgang til Telenor Online – selskapets portal for å levere film og annet videoinnhold via Internett. Ifølge Telenors leder for nye forretningsområder, Sven Thaulow, jobber selskapet nå for å gjøre portalen tilgjengelig for alle Internett-brukere – ikke bare de som er tilknyttet Telenors nett.

Adaptiv streaming

Selskapet jobber også med å få på plass adaptiv streaming av video i portalen, forteller Einar Kristian F. Vågmo, produktsjef web-tv & streaming. Dette er en teknikk som gjør at videostrømmen hele tiden justerer seg til den båndbredden og prosessorkraften kunden har. Teknikken skal gi overføringer uten hakking, selv om båndbredden skulle variere ett eller annet sted i nettet – eksempelvis om du er tilknyttet mobilt bredbånd.

- Dette er en del av en disruptiv trend for klassisk tv-distribusjon. Tradisjonelt har distributørene kontrollert hele kjeden. Nå kommer andre aktører på banen og leverer over Internett innholdet rett til dingsen du har i lomma, bilen i stua – eller hvor det skal være, sier Thaulow, som bedyrer at de likevel har et nært samarbeid med Canal Digital – Telenors klassiske tv-distributør.

- Vi jobber med å tilby levende bilder uansett dings, uansett hvor man er, sa han.

- For tiden opplever vi en eksplosjon av kunder som ser bilder på web. Fra 2008 til 2009 har vi sett ti prosent økning i antallet kunder som sier de ser levende bilder på PC. 48 prosent av kundene våre sier de ser tradisjonelle tv-programmer på web hver måned. Det samme antyder tall fra NRK. I mobilnettet vårt kan vi også se en kraftig vekst i strømmen av webtv til mobiltelefonene, sa Thaulow under et pressemøte i Telenors nye ”Video Operational Centre” i lokaler på Fornebu.

Web-tv rett i fjernsynsapparatet

- Vi tror at den klassiske set-top-boksen vil forsvinne fra stua, sa Thaulow før han viste fram en app – en programvaresnutt – tilpasset Samsungs nye fjernsynsapparater.

De fleste større produsenter av tv-apparater jobber intenst for å gå distributører som kabelselskaper og liknende i næringen. Måten de gjør dette på er å bygge inn Internett-tilkobling rett i apparatet og etablere en plattform som gjør at folk kan skrive applikasjoner til deres fjernsynsapparater. Et åpenbart problem er at det ikke finnes noen standard for disse programsnuttene.

- Vi har jobbet tett med Samsung og utviklere i det danske selskapet Extreme og laget en betaversjon av Telenor Online tilpasset de nye apparatene. Dermed kan kundene laste ned appen vår fra Samsungs app-store og leie film fra fjernkontrollen over Internett – helt uten bruk av PC eller set-top-boks. Samsungs 2010-tver og Blue-Ray-spillere støtter dette, sier Thaulow, som medgir at forretningsmodellen til Samsung foreløpig ikke er klar. At de ønsker å tjene penger på app-ene eller innholdet er sannsynlig, selv om det er TV-salget sees på som hovedinntektskilden foreløpig.

Einar Vågmo sier at selv om Telenor Online leverer sitt filminnhold via Samsung-appen, kunne det like gjerne vært vanlig tv-innhold som ble distribuert på denne måten – i høy kvalitet.

Via PC demonstrerte han til dels imponerende kvalitet fra Telenor online-portalen på 720p HDTV-strømmer som kun brukte 3,25 megabit/s båndbredde. Bildet ble vist på lerret via projektor.

- Effektiviteten i kodingen av videostrømmene er blitt svært mye bedre de siste årene, sier Vågmo som forteller at portalen benytter Silverlight som avspiller for at det skal fungere på både PC og Mac.

 

Powered by Labrador CMS