Vi er i rute til å nå målet

Publisert
 

Dette mener ministeren til tross for at årets dekningsundersøkelse viser at status så langt er 80 prosent med bare to prosent vekst siste året mye på grunn av at mye fibervekst kommer fra områder som alt hadde høyhastighets kabel som nå blir erstattet med fiber.

 Gledelig vekst

- Vi ser en gledelig vekst i bredbåndsdekningen i hele landet. Spesielt distriktsfylker opplever en forbedring. Bredbåndsaktørene investerer stadig mer, samtidig som staten bidrar med bedre rammevilkår og økonomisk støtte. Årets dekningsundersøkelse viser at den totale innsatsen gir resultater. Dette er viktig for næringsliv og innbyggerne i hele landet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Rapporten Bredbåndsdekning 2017 viser at 80 prosent av husstandene nå har tilbud om bredbånd med 100 Mbit/s eller mer. Dette innebærer en økning på to prosentpoeng siden 2016. Spredtbygde strøk har hatt en relativt sett større økning i dekningen for høyhastighetsnett enn tettbygde strøk. Økningen har vært spesielt sterk i fylkene Finnmark og Sogn og Fjordane, men økningen har også vært relativt god i fylker som Oppland, Hordaland, Nord-Trøndelag og Hedmark.

- Utviklingen er god, men vi skal øke enda mer. Regjeringen er opptatt av at det skal rulles ut mer fiber de kommende årene, slik at befolkningen og næringslivet sikres et enda bedre mobil- og bredbåndstilbud. God digital infrastruktur er viktig for å utvikle næringsliv og gode offentlige tjenester. Derfor må vi sikre at hele landet kobles sammen, sier samferdselsministeren.

Økt konkurranse 


En økende andel av husstandene kan velge mellom flere leverandører når de skal abonnere på bredbånd. Ved utgangen av første halvår 2017 kunne 47 prosent av husstandene velge mellom to eller flere tilbydere for bredbånd med 30 Mbit/s eller mer. Det er tre prosentpoeng mer enn på samme tidspunkt i 2016 

- Regjeringen har satt som mål at 90 prosent av husstandene skal ha tilbud om bredbånd med 100 Mbit/s innen 2020. Vi er i rute til å nå det målet. Vi jobber tett med næringen for å se på regelverk og krav som kan reduesere utbyggingskostnader. Arbeidet med det såkalte graveregelverket er sentralt i det. I tillegg bidrar staten i 2017 med 138,7 millioner kroner til bredbånd i områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag for utbygging. Dette tilskuddet vil bidra til at over 13 000 husstander får et nytt eller forbedret bredbåndstilbud, sier Solvik-Olsen.

Rapporten Bredbåndsdekning 2017  er utarbeidet av konsulentselskapet Analysys Mason på oppdrag fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. 

 

For å lese denne saken må du være abonnent


Vi har gått over til et nytt abonnementssystem.
Er du allerede abonnent, ber vi deg nullstille passordet ditt første gang du logger inn i det nye systemet
Trykk LOGG INN og GLEMT PASSORD


Et abonnement gir tilgang til alt innhold. Daglige nyhetsbrev på mail er inkludert i alle abonnement og vi har følgende tilbud

Gratis
prøve-
abonnement
14 dager.

KJØP NÅ

Årlig abonnement
3995,-

KJØP NÅ