Smart utbelysning i fokus

Publisert

 Telia og Datek var to av de mange utstillerne under Nordic Edge i Stavanger denne uka. Strømstyring og strømsparing sto i fokus både i foredrag og på utstillingen.

Lampene selv melder fra om uregelmessigheter og skreddersydd belysning tilpasset omstendighetene – i sanntid. En av foredragsholderne på Nordic Edge Amr Salem fra Cisco bemerket i et foredrag at med smart lysstyring ville en mørk gate være lik trygg gate fordi ingen var der – les bare lys automatisk påslått når det var mennesker der. Til det bemerket Mary -Ann Scheurs fra Traingelum-byen Eindhoven at i den nordisk modellen ville nok de fleste likevel føle seg mest trygg der det var andre mennesker.  

Den nye mobilteknologistandarden Narrowband-IoT (NB-IoT) er spesiallaget for tingenes internett, og kjennetegnes av bedre dekning, opptil 10 års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G.

Stor interesse for NB-IoT

– Siden vi lanserte første pilot med NB-IoT før jul, har vi hatt stor pågang av selskaper som ønsker å ta i bruk teknologien, forteller Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet Telia Norge. – NB-IoT åpner for enormt mange muligheter, og det er spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer. Vi har nå eksempler fra landbruket med smart vanning og smarte sauer, fra det maritime miljøet med smart lensepumpe, fra det urbane med smarte strømmålere og nå smart utebelysning.

Rett lys på rett sted til rett tid

Belysning i det offentlige rom er viktig for sikkerheten, men estetikk og trivsel er også sentrale faktorer.Datek Light Control leverer IoT-løsninger for smarte byer, og hjelper sine kunder å optimalisere utendørsbelysningen i gater, parker, byrom, fasader, idrettsanlegg og så videre.

– Vi har over 100 norske kommuner og alle Statens vegvesens regioner på kundelisten, men det finnes fortsatt mange veilysanlegg som ikke er intelligente både hos disse og øvrige anleggseiere, forteller Øyvind Sløgedal, CEO i Datek Light Control AS. – Vi ser at NB-IoT er én av teknologiene som kan øke penetrasjonen av intelligente veilysanlegg, og i samarbeid med Telia har vi laget en prototype som i mange tilfeller kan forenkle implementeringen av intelligente lysarmaturer. Når enkeltarmaturer nå kan snakke direkte til mobilnettet åpner det seg store muligheter.

Det antas å være 1,2 millioner veilys i Norge, som står for rundt én prosent (over én terrawatt) av det totale forbruket av elektrisk energi her til lands. Potensialet for strømsparing er stort ved å modernisere veilysene og gjøre dem intelligente, det vil si med dynamisk dimming, skru av armaturer eller deler av armaturene i perioder, skru av armaturer når det ikke er trafikk og så videre:

– Med toveis kommunikasjon mellom alle lyskilder i en by og vår skytjeneste kan man dynamisk styre lyset etter behov. Variasjon gjennom døgnet og årstidene er opplagt, men trafikkmengde og føreforhold kan også ha innvirkning på lysbehovet. Med sensorer knyttet opp i vårt system og full kontroll i sanntid kan lysnivået reguleres basert på om det er spesielle arrangementer, demonstrasjoner eller ulykker, forklarer Sløgedal.

NB-IoT-løsningen gjør det mulig å utplassere smarte armaturer nesten uten behov for prosjektering og planlegging. Når en lysarmatur settes opp i en stolpe vil den koble seg opp automatisk med Datek sin server via Telias nett, og rapportere inn sin GPS-posisjon til Dateks kartapplikasjon.

– Dette er en ekte «plug and play»-løsning for intelligent utendørsbelysning som forenkler igangkjøring for Datek, armaturleverandører, installatører og ikke minst for sluttkunder som for eksempel norske kommuner, sier Sløgedal.

Bedre for miljøet

Det reduserte CO2-utslippet man oppnår er viktig for norske kommuner, men sentralt står også optimalisert drift:

– Lamper melder selv fra dersom det er uregelmessigheter i funksjon og strømtrekk, forteller Sløgedal. – Hvor mange timer har en lyskilde brent, og når er det på tide å bytte den? Noen enkle klikk i vår web-applikasjon gir svar på disse spørsmålene, og her kan man også abonnere på systemmeldinger og alarmer, ta ut rapporter på forbruk, samt definere regelsett og lysprofiler. Nåværende status og alle historiske data på den enkelte lampe er alltid tilgjengelig, som brukes til å planlegge vedlikehold på en effektiv måte.

Telia Norge var første operatør i Norden med NB-IoT, og selskapet har som ambisjon å være en digital tilrettelegger for andre som ønsker å skape verdi med IoT.

– Med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Smart belysning er en viktig del av smarte byer, og et skritt nærmere digitalisering av byene våre, sier Hillestad. – Vi gleder oss til å se enda flere bruksområder for denne teknologien.


Narrowband for Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Datek Light Control

Datek Light Control er et datterselskap av Datek Wireless AS – en av Norges ledende leverandører av tilpassede M2M- og IoT-løsninger til bedriftsmarkedet.

Selskapet har lang erfaring med løsnings- og produktutvikling, med fornøyde kunder i mange forskjellige segmenter. Disse varierer fra flåtestyring (tog, lastebiler, busser og biler), sporing av gjenstander, sentral styring av veilys og nødlys, bakkesystemer på flyplasser, løsninger for smarte bygninger og smarthusløsninger.
Datek har jobbet med intelligente veilys i 14 år, og siden 2006 med trådløs styring av enkeltarmaturer. Selskapet har jobbet med trådløs kommunikasjon og IoT siden oppstarten av selskapet i 1997. Datek leverer til bedrifter innen privat og offentlig sektor både i Norge og i Europa.

 

 

For å lese denne saken må du være abonnent


Vi har gått over til et nytt abonnementssystem.
Er du allerede abonnent, ber vi deg nullstille passordet ditt første gang du logger inn i det nye systemet
Trykk LOGG INN og GLEMT PASSORD


Et abonnement gir tilgang til alt innhold. Daglige nyhetsbrev på mail er inkludert i alle abonnement og vi har følgende tilbud

Gratis
prøve-
abonnement
14 dager.

KJØP NÅ

Årlig abonnement
3995,-

KJØP NÅ