Storaktører til norske datasentre likevel

Publisert

Mange her til lands har hatt stor tro på at Norge ville gjøre det stort som tilbyder av datasentre til store utenlandske it-konsern, ikke minst i kystområder med stor tilgang på rimelig elektrisk kraft og kaldt kjølevann – datasentrene trenger rikelig av begge deler. Men mang en vestlandsk ordfører er blitt skuffet over at flere store globale it-aktører i stedet har valgt flate Danmark og andre nordiske og europeiske land fremfor Norge som vertskap for sine datasentre.

Nå viser det seg imidlertid at de store aktørene etablerer seg med datasenter-aktivitet i Norge likevel, om enn i noen grad i mindre skala enn norske datasenter-utbyggere trodde var aktuelt tidligere. I stedet for å bygge store «hyperscale»-datasentre for all sin virksomhet innenfor en større region, for eksempel på europeisk basis, flytter de nå gjerne inn i eksisterende datasentre i mer beskjeden skala.

Modulære prefabrikerte datasentre i moderat størrelse kommer også for fullt. Schneider Electric, en sentral europeisk leverandør av utstyr til datasentre, estimerer en årlig vekst på dette på 14 prosent frem til 2025 i Europa inklusive Norden. Formålet for disse aktørene er ikke minst å dekke sine egne lokale behov for datasenter-kapasitet.

Regnekraft litt nærmere

– Dette skyldes at de har erkjent at de trenger å ha en del regnekraft litt nærmere seg selv enn de trodde de trengte for fem år siden, sier salgsdirektør for ITD hos Schneider Electric, Arild Bjørkedal, til Computerworld.

Tross stor utbygging av datasentre mange steder i Europa viser det seg ifølge Bjørkedal at å sende store data over fiberkabel til utlandet eller andre steder langt unna kan gi kapasitetsproblemer. Selv norske banker opplever av og til flaskehalser i overføringene av sine transaksjoner mellom landsdelene. Løsningen er avlastning hos mindre datasentre lokalisert i nærområdet.

– Derfor har jeg stor tro på at også de store it-aktørene vil komme til Norge. Vi må bare være litt tålmodige og dessuten vise vilje til å tilpasse oss kravene som de stiller, sier Bjørkedal.

10 aktører står for 60-70 prosent av all datasenterkapasitet i verden. Driverne er Microsoft, Google og Amazon. Slik det ser ut nå globalt, er fordelingen fra gigantene 60 prosent Hyperscale 50-200MW og 40 prosent Regional Edge, vesentlig såkalt CoLo, det vil si samlokalisering der flere kunder deler plass i datasentre.

– Det vil si at markedet modnes, og det er muligheter både på Hyperscale og på CoLo, ifølge Bjørkedal.

Var litt naive

Bjørkedal medgir at norske datasenter-utbyggere kanskje var litt naive i begynnelsen med tanke på hvor lett det skulle være å selge inn norske datasentre hos de store globale aktørene.

– De globale aktørene er proffe, og da må salgsprosessen bli skarpere. Salg dreier seg om synliggjøring av fordeler, og her har vi litt å gå på. Men nå begynner vi å se mye større interesse enn før fra utenlandske selskaper som vurderer datasenter-tilgang i Norge, sier Bjørkedal.

Prefabrikert

Noe av denne etableringen skjer altså i form av prefabrikerte modulære datasentre. Schneider Electric produserer slike ferdige moduler i en fabrikk i Barcelona. – Vi er de første i Norge som kan tilby slike modulære datasentre i stor skala, fremholder Bjørkedal.

Et prefabrikert modulært datasenter har form av en moderne lagerbygning når den er sammensatt, men med elektriske komponenter og alt annet utstyr ferdig montert fra fabrikken.

Bjørkedal har fortsatt stor tro på at det blir en stor datasenter-utbygging i Norge, selv om det tar lengre tid enn mange trodde tidligere – og til tross for at det har vært enkelte politiske kontroverser rundt datasenter-utbyggingen. Som kjent gikk IKT Norge sterkt ut før jul mot regjeringens beslutning om å frata datasentre el-avgiftsfordelen dersom de deltar i graving etter kryptovaluta. Beslutningen var en del av budsjettforliket mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti.

Gir arbeidsplasser

Bjørkedal er overbevist om at datasentre kan gi mange arbeidsplasser, ikke bare i utbyggingsfasen, men også på sikt. – Datasentre har en positiv effekt på det lokale næringslivet og skaffer mange jobber, for eksempel for elektrikere. Dette gjelder også der man setter opp prefabrikerte modulære datasentre, for dette er gjerne datasentre som det planlegges utvidelser av senere, sier Bjørkedal.

Blant næringer som har stort behov for datasentre lokalisert i nærheten, er ikke minst oppdrettsnæringen, som nå gjennomfører en omfattende digitalisering med et stort antall IOT-baserte sensorer som vil generere store datamengder.

– Det er ulogisk at vi ikke skal få en aktør. Norge har gode forutsetninger, og vi ser at behovet fra tradisjonell industri øker enormt med IIOT (Industrial Internet of Things). Transport, seismikk og R&D er områder som krever stor regnekraft fremover, sier Bjørkedal.

Norske fordeler

Han fremholder at Norge er et greit land å etablere datasentre i og trekker fram forhold som rimelig elektrisk kraft samt økonomisk og politisk stabilitet. – Dessuten er det jo en del aktører som gjerne vil ha en fot både innenfor og utenfor EU, og da er jo Norge et interessant datasenter-land, sier Bjørkedal.

– På sikt tror jeg datasentre blir en viktig næring for Norge. Faktisk tror jeg vi snart kommer til å se en «ketchup-effekt» i datasenter-utbyggingen, sier han.

For å lese denne saken må du være abonnent


Vi har gått over til et nytt abonnementssystem.
Er du allerede abonnent, ber vi deg nullstille passordet ditt første gang du logger inn i det nye systemet
Trykk LOGG INN og GLEMT PASSORD


Et abonnement gir tilgang til alt innhold. Daglige nyhetsbrev på mail er inkludert i alle abonnement og vi har følgende tilbud

Gratis
prøve-
abonnement
14 dager.

KJØP NÅ

Årlig abonnement
3995,-

KJØP NÅ