Logg inn

Du må registrere deg og logge inn for å lese våre artikler.
Registrer deg for 14 dagers gratis prøveabonnement. Da mottar du også vårt daglige nyhetsbrev i epostkassen

Glemt passord?
Jeg har testet siten og ønsker å bestille abonnement.
Byggmester Evensen

Byggmester Evensen

Få – om noen – har bygd mer i norsk bredbåndbransje enn avtroppende Get-sjef Gunnar Evensen. I 20 år har han lagt milliard på milliard målt i selskapsverdier.

Les mer 1 Kommentarer #Bredbånd

Nå stenger Telenor nok et nett

Nå stenger Telenor nok et nett

Telenor har for mange telenett. De har for lengst startet stengingen av det gamle kobbernettet. Nå følger 3G-mobilnett. Og fra 2025 sannsynligvis det opprinnelige 2G talenettet.

Les mer 0 Kommentarer #Mobil

Advarer mot WeChat og WhatsApp i Kina

Advarer mot WeChat og WhatsApp i Kina

Spionfrykten øker både i USA og Kina. Nå ber flere amerikanske universiteter studentene ikke bruke WeChat og WhatsApp i Kina.

Les mer 0 Kommentarer #Mobil

Telecommentar:

200 eller 500 millioner i bredbåndstilskudd?

KrF foreslår 100 millioner i økning av bredbåndstilskuddet som da vil bli på 200 millioner kroner. Arbeiderpartiet foreslår 500 millioner kroner i sitt alternative budsjett.

Les mer #Bredbånd

Samarbeid om smarte hus

Telenor og smarthusleverandøren Nordic Smart House (NSH) har inngått en intensjonsavtale om å samarbeide innen utvikling av smartboliger. Telenor skal levere fiber og strømmetjenesten T-We til leiligheter i regi av NSH.

Les mer #Nyheter

5G – først «fiskenett så Oslonett»?

Da sjefen for Huawei i Vest-Europa Vincent Pang dro fram 5G-eksempler på verdensbasis startet han med norsk oppdrettsnæring.

Les mer #Mobil

Telebransjen tar egen digital medisin

Telebransjen er ikke overraskende ledende på digitalisering i egen virksomhet i Norge. Og klart best av teleselskapene er Telenor.

Les mer #Nyheter

Førerløse biler vanlig på motorveiene i 2026

Hos Huawei i Roma fikk vi høre at førerløse biler blir vanlig på motorveiene i 2026 og på Kongsberg fikk vi torsdag vite at Telenor har store forventninger for førerløse biler.

Les mer #Mobil

Skandinavias første 5G-pilot på Kongsberg

Telenor åpnet onsdag det som er Skandinavias første 5G-pilot på Kongsberg. Dermed er ferden mot et 5G-nett i Norge startet for alvor.

Les mer #Hjem

Foldbar mobil fra Huawei tidlig i 2019

Alt i første kvartal neste år vil Huawei lanserte sin første kvartal foldbare mobil som støtter også 5G. Også Samsung snikviser en foldbar mobil. 

Les mer #Mobil

Ice bygger også for 5G

Ice bygger nett så det holder, forbereder sine siter for neste generasjon mobilnett (5G) og ønsker tilgang til nødvendige frekvenser når den tid kommer – første omgang om et år.

Les mer #Mobil

Komplett gir Ice konkurranse

Komplett lanserer tre nye abonnement og gir Ice konkurranse i billigmarkedet.

Les mer #Hjem

Advarer mot 5G leverandører

Britiske teleselskaper involvert i 5G, advares nå om å vurdere nøye hvilke utstyrsleverandører de velger.

Les mer #Hjem

Nytt forsøk WiFi-penger fra EU

Søknadsstart for å få penger til å bygge ut gratis offentlige WiFi-soner er onsdag 7. november klokken 13.00.

Les mer #Nyheter

Rødgrønt kunne gitt 30 000 flere bredbånd

KrFs valg av blå side betyr mye for de som ønsker bredbånd distriktene – faktisk så mye som mellom 300 og 400 millioner årlig mindre og 30 000 husstander færre neste år.

Les mer #Bredbånd

Kan øke fiberhastigheten 100 ganger

Forskere ved Australias RMIT Universitet mener at de kan øke hastigheten på Internett hundrevis av ganger med en ny teknikk som vrir lyssignalene i fiberoptisk kabel i stedet for å sende dem rett fram.

Les mer #Bredbånd

En virkelig smart smartmobil

Huawei går med Mate 20 pro også Apple en høy gang på enkelte områder. Det vi ser er en symbiose av kinesisk prosessorteknologi, en smule kunstig intelligens og tysk linseteknologi fra Leica.

Les mer #Mobil

Bergen Fiber på Gaselle-toppen

Bergen Fiber er BKKs og Lyses samlete spydodd i privatmarkedet for fiber i Bergen og Omegn. Nå er de kåret til tredje beste Gaselle-bedrift i Hordaland.

Les mer #Bredbånd

Vil EU snu i Danmark?

Dersom EU godkjenner en fusjon mellom T-Mobile og Tele2 i Nederland, vil Telia og Telenor på nytt søke om å få fusjonere i Danmark.

Les mer #Nyheter

Sparer 10-14 000 per husstand

Når totalentreprenøren nå graver fiber til 500 husstander i Stange er innsparingen med nye graveforskrifter 5-7 millioner kroner eller 10-14 000 kroner per husstand.

Les mer #Bredbånd

Fortsatt mye ugjort i Facebook

Mark Zuckerberg sier Facebook har en lang vei å gå for å styrke sikkerheten. Det kommende USA-valget blir en viktig test av selskapets systemer.

Les mer #Nyheter

Utvikler Altinn for både proffer og amatører

Altinns nye plattform for utvikling kommer på lufta fram mot neste sommer. Den skal gjøre det enklere å lage gode og avanserte tjenester, både for fagfolk og ikke-teknologer.

Les mer #Nyheter

5G-pilot med «ekte» kunder

Torsdag 8. november åpner Telenor Skandinavias første 5G-pilot. Begivenheten vil stå igjen som en milepæl i norsk telekom-historie.

Les mer #Nyheter

Ice utfordrer nå også på høyvolum

I går lanserte Ice sin nye prisstruktur som for alvor vil øke konkurransen også for den delen av kundene som trenger mest data. Stor uro i markedet – både høyt og lavt.

Les mer #Mobil

Google Pay til Norge i dag

Fra og med i dag er Google Pay tilgjengelig i Norge noe som betyr at en del Android-brukere også kan bruke mobilen til betaling i forretninger som har kontaktløs betaling.

Les mer #Nyheter

Fortsatt et enormt fibermarked

633 000 bredbåndskunder hadde abonnement på 100 Mbps+ ved siste halvårskifte. Likevel er fiberpotensialt minimum 660 000 nye kunder innen 2025.

Les mer #Bredbånd

Altibox nå også på TV-tronen

Altibox-partnerskapet gjør et byks i nasjonale målinger, og har nå de mest fornøyde TV-kundene i Norge igjen.

Les mer #Nyheter

Kan ikke nå målet for bredbånd

– Fiber til «alle» kan ikke oppnås med regjeringens budsjettforslag, fastslår Morten Braarud i DistriktsEnergi.

Les mer #Bredbånd

NextGenTel søker fiberpartner

NextGenTel har 28 000 fiberkunder, men fortsatt 73 000 xDSL-kunder. Nå vurderer selskapet samarbeid med et fiberselskap.

Les mer #Bredbånd

Fiberbasert TV øker med 81 000

Fiberbasert TV økte kraftig med over 81 000 siste året mens distribusjonen via kabel raste ned med 50 000 og satellitt (DTH) med 29 000.

Les mer #Bredbånd

Over en million har fiber nå

Mer enn en million er nå på fiber. Ved utgangen av første halvår 2018 var det i overkant av 991 000 slike abonnement.

Les mer #Bredbånd

Brynjar Andersen overtar roret i Homenet

Etter 6 år i førersetet har Nina Vesterby valgt å si opp sin stilling som daglig leder i HomeNet. Hun blir erstattet av Brynjar Andersen som kom til HomeNet i 2015 i rollen som salgsdirektør.

Les mer #Nyheter

Telenors bredbåndsrike konkurranseutsatt

Telenors bredbåndsatsing har to kjennetrekk. De taper nesten like mye på ADSL som de vinner på fiber. HFC kabel viser også nå en merkbar tilbakegang.

Les mer #Bredbånd

Mobil kundevekst i Norge igjen

For første gang på tre år økte Telenor Norge antallet mobilkunder. Selskapet fikk 8000 nye etterbetalte mobilkunder, men mistet samtidig 6000 kontantkunder.

Les mer #Nyheter

Stiv pris på Fast Mobilt Bredbånd

Telenor tilbyr nå Fast Mobilt Bredbånd to steder – i Sarpsborg og i Vaksdal. De foreløpige prisene indikerer at dette blir dyrt – 699 kroner i måneden for 30 Mbps og 999 kroner for 60 Mbps.

Les mer #Mobil

Bundling fast mobil, men bare litt

Omsider faser Telenor inn Canal Digitals kabel- og TV-virksomhet inn i Telenor Norge. Det betyr blant annet at de omlag 500 000 kundene det gjelder, kan nyte godt av større mobile datapakker.

Les mer #Mobil

Langsiktig kapital for distriktsbredbånd

Dersom noen skulle trenge penger til langsiktige bredbåndinvesteringer kan Infranode være løsningen.

Les mer #Bredbånd

På besøk i skyen – under jorda

Lefdal Mine Datacenter har enorme dimensjoner under jorda, men vurderer nå også en datahall på overflaten.

Les mer #Bredbånd

Telecom World Førde - Presentasjoner

En meget vellykket Telecom World i Førde er avviklet med vel 200 deltakere. I fokus denne gangen sto bredbånd i distriktene. Flere bilder fra konferansen finner du her.

Les mer #Nyheter

Norge er ikke på kartet

Administrerende direktør, Peder Nærbø i Bulk Infrastructure uttalte ikke rent lite frustrasjon da han snakket om norsk fiberbygging både innenlands og til utlandet under årets Telecom World i Førde.

Les mer #Hjem

Stort sprik i bredbåndstilskudd - KrF avgjør

AP og SV antyder begge forslag om 500 millionrer kroner i sitt alternative budsjett fo 2019. Regjeringen forslår 99 millioner. KrF blir jokeren.

Les mer #Hjem

Trio vant Brede Bånd 2018

Bransjeprisen Brede Bånd 2018 ble delt ut under Telecom World i Førde. Prisen gikk til tre selskaper som hadde utmerket seg i året som gikk.

Les mer #Hjem

Tjener milliarden – taper kunder

Telia Norge leverte et driftsresultat (EBITDA) for første gang på over en milliard kroner i tredje kvartal 2018, men taper likevel kunder i stor stil. 36 000 færre siste kvartal og 112 000 færre siste året.

Les mer #Mobil

Bevilgningene til bygging av bredbånd må økes

Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge var krystallklar under årets Telecom World - bevilgningene som er foreslått til bredbåndsutbygging og statsbudsjettet for 2019 må økes.

Les mer #Hjem

Klasseskille i bredbånd mellom fylkene

Alle vet at det er et klasseskille mellom by og land i bredbåndsdekning. Men få vet at det er et enda større klasseskille mellom de ulike fylkene.

Les mer #Hjem

Nasjonalt bredbåndsråd vil ha 500 millioner

Nasjonalt bredbåndsråd har meldt inn til Transport- og kommunikasjonskomiteen at de statlige bevilgningene til utbygging av bredbånd i områder som ikke er kommersielt utbyggbare bør økes til 500 millioner kroner.

Les mer #Hjem

Gode resultater fra Tussa IKT

Tussa IKT kan vise til en meget god omstningsvekst innen kommunikasjon og IT.

Les mer #Hjem

Komplett Mobil - størst uten nett

Komplett Mobil har nå 65.000 kunder. Det gjør selskapet til det største uten eget nett. Selskapet mener likevel det er krevende i et marked sterkt preget av to giganter som Telia og Telenor.

Les mer #Hjem

5 milliarder investeres i fiber i år

Det er et høyt investeringsnivå i telebransjen. I 2017 investerte teleoperatørene samlet 4,5 milliarder kroner i fiber. Det ga en totalvekst på 131 000 nye fiberkunder, men bare 2 prosent økt dekning. Samlet er tallet omlag 5 milliarder i år.

Les mer #Bredbånd

Bilgigant satser på bysykkel

Bysyklene i Bergen og Trondheim er snart så smarte at du kan parkere dem nesten hvor som helst takket være en App kombinert med en smart boks på sykkelen med GPS og mobil tilknytning.

Les mer #Mobil

De mest populære mobilselskapene

De to gigantene, Telenor og Telia, gjør det skarpt i bedriftsmarkedet. Privatmarkede er en annen historie.

Les mer #Mobil

600 millioner bedre bunnlinje i bredbånd

Den totale omsetningen for det norske brebåndsmarkedet vokste med hele 7% i 2017, til 21.2 milliarder kroner. Den samlede bunnlinja for de 76 største selskapene økte fra 2.3 milliarder til nesten 2.9 milliarder.

Les mer #Bredbånd

5G og GDPR velsignelse for kriminelle

5G kombinert med GDPR kan bli en velsignelse for cyper-kriminelle. Det kan nemlig bli vanskeligere å spore kriminelle.

Les mer #Mobil

Når nøden er størst er nødnettet nede

Det norske nødnettet står foran fundamentale endringer. Og mye kan bli bedre eller som de sa det i Agder under siste flom: Når nøden er størst er nødnettet nede.

Les mer #Mobil

Datasenter i kraftig vekst

Fjorårets statsbudsjett-forlik som førte til at eiendomsskatten på maskinene i datasentrene ble fjernet, bærer frukter. Nå kommer kraftig datasenter-vekst på Rjukan og Rennesøy.

Les mer #Nyheter

Strømmetjeneste i europeisk toppsjikt

Canal Digital er blant de beste strømmetjenestene på satellitt  i Europa, viser en uavhengig undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Conviva. Telenor har omlag 490 000 kunder på satellittbasert TV.

Les mer #Nyheter

Hvem går – hvem blir?

Telia Norge skal etter oppkjøpet av Get ha bare en toppsjef. Blir det Gunnar Evensen eller Abraham Foss?

Les mer #Nyheter

Trønderne betaler bedre mobildekning selv

Trøndelag fylkeskommune og de enkelte kommunene i fylket har brukt 32 millioner kroner på å bedre mobildekningen i fylket. Og nå vil de investere ytterligere 30 millioner.

Les mer #Mobil

Ny kvinne i toppen av TDC

TDC Grops nye toppsjef heter Allison Kirkby. Hun avløse Pernille Erenbjerg i desember.

Les mer #Nyheter

Nkom får 11 nye årsverk

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil i 2019 styrke både tilrettelegging for fiberutbygging og arbeidet med sikkerhet i bransjen for elektronisk kommunikasjon.

Les mer #Nyheter

Vil redusere bredbåndstilskudd

Regjeringa foreslår i statsbudsjett 99,7 millioner i tilskudd til bredbånd og vil senest våren 2019 fremme forslag til en bredbåndlov. De framskynder også oppstart av 5G ved penger til å forsere frigjøring av 700 MHz-båndet.

Les mer #Nyheter

Gryende priskrig på bredbånd

Små aggressive nykommere skal etablerte teleselskaper passe seg for - spesielt Chili Mobil og Homenet.

Les mer #Nyheter

Milliardinvesteringer mot gigabitsamfunnet

Det nye sammenslåtte Telia-Get vil fortsette milliardinvesteringer i det norske samfunnet og ta oss med inn i gigabitsamfunnet.

Les mer #Nyheter

Telias oppkjøp av Get godkjent

Konkurransetilsynet har i dag godkjent Telias oppkjøp av Get TDC Norge. Det nye sammenslåtte selskapet blir en sterk utfordrer i Norge.

Les mer #Nyheter

Nytt navneregime for Wi-Fi

Kjært barn har mange navn. Nå er det slutt på de kryptiske Wi-Fi navnene. Vi slipper navn som 802.11ax. Nå blir det Wi-Fi 6.

Les mer #Nyheter

Truer Huawei rikets sikkerhet?

I dag er Huawei limet i kommunikasjonen i Norge. Kan vi snakke om Huawei og sikkerhet uten å snakke om globalisering, handelskonflikt og geopolitikk?

Les mer #Nyheter

Bråstans i svensk fibervekst

Økningen i fiberdekning i Sverige har brått stanset opp. Den var bare to prosent i fjor mens den i Norge var sju prosent.

Les mer #Bredbånd

Politisk drakamp om bredbåndstilskuddet

Mandag legges statsbudsjettet for 2019 fram. Det knytter seg stor spenning til hvilket tilskudd regjeringen foreslår til bredbånd og enda mer til sluttresultatet.

Les mer #Bredbånd

200.000 har fått mobilbot siden 2008

Bare de siste drøye 10 årene er det skrevet ut nesten 200.000 forenklede forelegg for mobilbruk i Norge. Spesielt de unge førerne sender SMS eller surfer samtidig som de kjører bil viser en undersøkelse.

Les mer #Mobil

Nord-Norge best, men dyrest

Nord-Norge har den klart beste næringsutviklingen på Nordkalotten samlet. På telesiden kan bdet kort oppsummers at Nord-Norge har klar best dekning både fast og mobilt, men de klart høyeste priser.

Les mer #Bredbånd

IoT for containersporing

13. september åpnet Telia Norge sitt landsdekkende IoT-nett. Nå er den første store kommersielle avtalen på plass med trønderbedriften StalkIT.

Les mer #Nyheter

Mer fiber kan utvikle Nord-Norge

Dagens transportnett i Trøndelag og Nord-Norge er slett ikke ille, men det bør foretas mange ulike utbygginger med sikte på morgensdagens behov. Blant annet en ny fibermotorvei sammenhengende fra Oslo.

Les mer #Bredbånd

Homenet forstyrrer idyllen

Homenet vokser nå mer enn noen andre. Holder de hva de har lovt i 2. halvår i år vil de snart ha koblet opp 21 000 nye kunder på to år.

Les mer #Bredbånd

Get sponser norsk storfilm

I februar kommer filmen om Roald Amundsen. For første gang har et norsk produksjonsselskap inngått samarbeid med og fått produksjonsstøtte fra en bredbånds- og innholdsleverandør – nemlig Get.  

Les mer #Nyheter

Skal GET skifte til Android TV-dekoder?

Et rykte skal ha det til at GET vil skifte ut GET Box II med en ny basert på Android

Les mer #Hjem

Nederland vil ha mobilforbud

Regjeringen i Nederland vil innføre mobilforbud for syklister. Kunne kanskje være en idé for Norge også.

Les mer #Hjem

Telenor vil tilby tjenester på alle områder

I forbindelse med Oslo Innovation Week presenterte Telenor sitt arbeid med å bli langt mer enn en teleselskap.

Les mer #Hjem

Telenor satser på IoT

Under en messe i Stavanger onsdag, åpnet Telenor offisielt sitt 4G nett for tingenes internett.

Les mer #Hjem

Nkom bøtelegger Telenor

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har valgt å gi Telenor en saftig bot for overtredelse forbudet mot bruk av porteringsinformasjon i egen markedsføring.

Les mer #Hjem

Solid fibervekst – men langt til målet

Til tross for stor fibervekst øker bare dekningen på høyhastighet fra 80 til 82 prosent det siste året. Det er nå hevet over tvil at regjeringens 100% mål ikke kan nås.

Les mer #Bredbånd

Texas i fiberbransjen

Stadig flere opplever at konkurransen mellom fiberutbyggerne i siste instans ser ut til å bli kundenes problem. Dette er ikke spesielt kundevennlig.

Les mer #Hjem

Nødnettet en skandale

Nødnettet gikk ned under uværet «Knud». Dette er ikke første gang det skjer.

Les mer #Hjem

Kvartalstall med bismak

Get TDC har sluppet tallene for andre kvartal 2018. Det er ikke bare lystig lesning.

Les mer #Hjem

Leverer fiber til smartboliger

Telenor skal levere fiber og TV-tjenesten T-We til utbyggingsprosjektet Marmorveien på Fauske. Utbygger er Nordic Smart House (NSH).

Les mer #Hjem

5G-frekvenser og konkurranse

Noen operatører har alt 5G-frekvenser. Andre må kanskje vente til i 2023 for å kunne ta i bruk de mest attraktive frekvensene.

Les mer #Hjem

Kan 5G gi deg fast bredbånd?

Radiobølger kan ikke se rundt hjørner og heller ikke gjennom tett regnvær eller mennesker om frekvensene blir høye nok. Kan da 5G bli løsningen for bredbånd der fiber blir for dyrt.

Les mer #Hjem

Nkom gir kortvarige tillatelser

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet skal lyse ut frekvensbåndet 2300 – 2400 MHz når dette blir ledig 1. januar 2020. Tillatelsene skal kun ha en varighet på tre år.

Les mer #Hjem

Nkom ber Telenor om forklaring

Gamvik kommune mistet teleforbindelsen 3. september. Nå voil Nkom vite hva som skjedde.

Les mer #Hjem

Apple sniker seg unna

Når Trump nå innfører nor en runde med kKina-toll er det mye som tyder på at blant annet Apple slipper unna.

Les mer #Hjem

Nesten alle barn har smarttelefon

Snart har alle barn mellom ni og ti år smarttelefon. Dette kommer frem i en undersøkelse foretatt av Medietilsynet.

Les mer #Hjem

5 GB helt gratis

Telenor har valgt å feiere at Ookla kåret selskapet til verdens raskeste mobilnett. Dette gjør selskapet ved å gi kundene 5 GB helt gratis.

Les mer #Hjem

Nato-øvelse gir økt kapasitet

Telenor tar grep i forbindelse med Nato-øvelsen Triden Juncture. Selskapet øker nå kapasiteten flere steder i landet.

Les mer #Hjem

Broadnet og GlobalConnect går sammen

Broadnet Holding AS slår seg sammen med GlobalConnect A/S og skaper en av Nord-Europas ledende leverandører av datakommunikasjonstjenester. Spørsmålet er nå om dette er første steg i et nordisk imperium. EQT eier også IP Only Networks i Sverige.

Les mer #Hjem

Oslo fikk bredbåndsmillion – takker nei!

Alle fylker vil ha tilskudd til bredbånd bare ikke Oslo. Søknadsfristen er over, men tildelingen blir minst en måned forsinket da søknadene må kunngjøres offentlig noe mange ikke har gjort.

Les mer #Hjem

Lekkert og dyrt

Apple lanserte i går tre nye Iphone-modeller. Har du tenkt deg på handletur kan det lønne seg å pusse kredittkortet, for dette blir dyrt.

Les mer #Hjem

Det går så det griner

Statistisk sentralbyrå har sluppet sin kvartalsvise rapport om tilstanden i bredbånds Norge. Vi nærmer oss 100 Mbps i snitt.

Les mer #Hjem

NATO-øvelsen kan lamme mobilnettet

40 000 Nato-soldater som forflytter seg i geografien også der ikke mye folk ferdes vanligvis kan skape framkommeligheter i mobilnettet i området.

Les mer #Mobil

Hønene mister radio mens de venter på fiber

Når nye nett kommer fjernes gamle nett. Det rammer blant annet en hønsegård i Laksefjord som mister sitt radionett mens kommunen planlegger fiber.

Les mer #Hjem

Fast LTE og satellitt en løsning

Det vil koste anslagsvis 6,7  milliarder kroner å bygge fiber til de 48 240 (2 prosentene) som bor mest spredt i Norge. Fast LTE og satellitt kan bli løsningen.

Les mer #Bredbånd

Det kan bli dyrt

Når Apple presenterer sine nye modeller i morgen kan det vise seg å bli en kostbar opplevelse.

Les mer #Hjem

Phonect vokser

Etter under ett år med mobiltelefoni som tjeneste har selskapet fått 10 000 mobilabonnenter.

Les mer #Hjem

Trøndelag tar aktivt grep

Trøndelag fylkeskommune tar en aktiv rolle i å skaffe mobildekning der ingen kommersielle interesser bygger ut.

Les mer #Hjem

Altibox forlenger fotballsponsorat

Altibox forlenger det strategiske samarbeidet med Norsk Toppfotball om sponsorat av Eliteserien og OBOS-ligaen. 

Les mer #Hjem

Telecommentar:

Mest lest