Solas bredbåndsdekning likevel i toppsjiktet
Dekningen i Sola kommune er på 98-99 prosent – ikke på 89 prosent som Dekningsundersøkelsen anga i årets rapport.
Dekningen i Sola kommune er på 98-99 prosent – ikke på 89 prosent som Dekningsundersøkelsen anga i årets rapport.
Arbeiderpartiet har i sitt alternative statsbudsjett foreslått 500 millioner kroner i tilskudd til høyhastighets bredbånd (10 Mbps+).
Homenet har vokst som en rakett det to siste årene. Nå tar de et steg til og lanserer omprofilering, salgskampanje og en tydeligere profil.
Hva gjør staten med sine sinker – det vil si de fylkene som ligger dårlig an i dag i sin bredbåndsdekning og heller ikke har stor framdrift?
Når den siste kobberkabel er kuttet til boligene, er det bare hyttene, nybygg og kabelkunder igjen for fiberoperatørene. Noen har alt begynt innhøstingen. De drar bokstavelig talt (fiber) til hyttene.
Månedsprisene for fast mobilt bredbånd ligger solid over fiberprisene. Og nå, også med 5G-tilbud, har det skjedd at lavhastighet 4G FWA på landet koster om lag det samme som høyhastighet i byene.
Så kom tilbudet om høyhastighets FWA – fast mobilt bredbånd over 5G. Det kom som ventet først i Trondheim. Men det er ikke Telenor som lanserer. Det er Telia.
Mange bedrifter som bytter til Lofotkraft Bredbånd før kobbernettet stenger. Og det er ikke bare i Lofoten akkurat det skjer.
Viken Fiber fortsetter sine oppkjøp. Nå har de kjøpt Lillestrøm-firmaet Tveco som per 1.juli hadde 2600 Internett- kunder.
Innlandet fylke har behov for nær 600 millioner kroner i statlig støtte for å bygge høyhastighets bredbånd til tilnærmet alle. Da må kommunene også yte betydelige beløp. Og det viser erfaringene at de vil.
Verdens datatrafikk er USA-sentrisk. Det vil toppsjefen i finske Cinia, Ari-Jussi Knaapila gjøre noe med. Han vil bygge en arktisk link rett fra Helsinki, via Nordøstpassasjen til Japan.
Ved første øyekast kan det virke som Telia Norges fastnettavdeling (tidligere Get) hvert år tar en tre måneders sommerferie. Så raus tror vi imidlertid ikke Norges-sjef Stein-Erik Vellan er.
Det eneste entydig vi kan si om kabelmarkedet i Norge er at det synker sakte, men sikkert. Men de utgjør et stort potensial spesielt for to selskaper.
- Vi ønskjer å få fiber fram til fleire, seier Tussa, som ikkje vil stoppe utbygginga enno. Møre og Romsdal vil snart bli fylket med best fiberdekning
Noen kommuner i Norge har så svak mobildekning og fiberdekning at de mer enn halvparten av husstandene ikke har noe bredbåndstilbud. For Telenor er dette den største utfordringen i kobbersaneringen.
Om de forsto at kobbernettet vil forsvinne før Telenor selv, vet vi ikke. Men de forsto iallfall tidlig at noe nytt lå i lufta, bokstavelig talt. Eye Networks har gått fra å levere xDSL, til Wi-Fi. Nå ser selskapet fram til Wi-Fi 6 og et kraftfullt teknologiskifte.
En utbrytergruppe fra Telenor starter nå et nytt selskap som heter JetNett. Det skal levere fast mobilt bredbånd (FWA) Startkapitalen på 6,3 millioner kroner hentet de inn på rekordtid.
NHO er bekymret over bredbåndsdekning spesielt på høyhastighetsbredbånd i bedriftene. Det har de all grunn til: Over 50 000 bedrifter har fortsatt bare kobberaksess med lav hastighet.
Norges Bank og GlobalConnect har inngått en kontrakt om leveranse av digital infrastruktur. Avtalen har en verdi på inntil 20 millioner kroner og har en varighet på fem år.
Nkom har nylig signert kontrakt med leverandørene Egde og Norkart for utvikling av Ekomportalen, et kartbasert nettsted med nyttig informasjon som tilrettelegger for økt utbygging av høyhastighetsbredbånd, i henhold til bredbåndsutbyggingsloven.
Det er oppstått et svært klasseskille mellom bredbåndstilbudet i ulike fylker. Nordland er virkelig ille ute. Der det trengs mest bygges det nå minst. På den andre siden: Rogaland topper sammen med Oslo utenfor konkurranse. Og i Innlandet og Viken bygges det mest.
Samarbeid gir både fibertilbod til boligane og betre mobildekning. Ein kabel – to nett. Det er Tussas suksessoppskrift.
OBOS bygger 3-4000 boliger hvert år der OpenNet er den foretrukne bredbåndsinstallatøren. Over tid er potensialet til OBOS OpenNet kanskje rundt 30 000 nye kunder i tillegg til de 7000 de hadde ved inngangen til 2020.
Et stramt budsjett med fokus på digital næringsutvikling, men forslaget til bredbånd skuffer IKT Norge.
Hun har ansvaret både for distriktene og digitaliseringen. I går måtte hun konstatere at 11 prosent av alle norske husstander mangler høyhastighetstilbud og blant de som bor på bygda mangler 45 prosent fortsatt høyhastighetstilbud.
Både Telenor og Telia selger fast mobilt bredbånd over 5G i hastigheter fra 100 til 300 Mbps, men ennå ikke TV-dist ...
Siste året fram til juli i fjor var det over 17 000 nye nord-norske husstander som fikk fiber. Men ingen operatører ...
Trump er utstengt av Twitter for alltid. Både Apple, Amazon og Google har tatt ned medieplattformen Parler som ble ...
Arild Hustad forsetter som styreleder og forsterker nå styret i mobilutfordreren sterkt med gründerne Bente Sollied ...
Norsk næringsliv opplever tilgangen på kompetanse i egen næring og organisasjon som det viktigste hinderet for digi ...
Regionale fusjoner innen fiberbransjen og oppkjøp av mindre kabelselskaper. Det er åpenbare trekk i bredbåndsmarked ...
Ytringsfrihetens grenser
- Det er grenser for alt. Også en presidents ytringsfrihet, skriver Arne Joramo.